Taivalkoski ja Illuka tiivistävät suhteitaan
Taivalkosken kunta ja virolainen Illukan kunta tiivistävät suhteitaan. Kummastakin kunnasta on käynyt jo delekaatio toistensa luona kylässä ja nyt suunnitelmissa on jatkaa tutustumista. Virolaiset ovat parhaillaan vierailulla Taivalkoskella ja samassa yhteydessä allekirjoitettiin myös ystävyystoimintaa ensi vuoden osalta käsittelevä sopimus.
-Ystävuustoiminta käynnistyi kun viime vuoden keväällä Illukasta tuli delekaatio tutustumaan Taivalkoskeen. Vastaavasti me kävimme Illukassa syyskuussa, kertoo kunnanjohtaja Janne Kinnunen.
Taivalkoski ja Illuka ovat samantyyppisiä kuntia, luonnehtii Kinnunen. He ovat kinnostuneita vapaa-aika- ja nuorisotoiminnastamme sekä vanhustenhuollosta ja sosiaali- ja terveystoimesta.
-Ystävyyskuntatoiminnassa etenemme pienin askelin ja opettelemme tuntemaan toisiamme.
Nyt hyväksytty vuoden pituinen sopimus pitää sisällään edelleen vastavuoroisia vierailuja. Syksyllä Taivalkoskelta on jälleen lähdössä ryhmä Illukkaan.
-Mukana voisi olla myös matkailuyrittäjiä, suunnittelee Kinnunen.
Illuka on 1200 asukaan kunta. Pinta-alaltaan se on Viron mittasuhteissa suuri, 542 neliökilometriä.
-Asukastiheys on suurinpiirtein sama kuin Taivalkoskella, selvitää  Illukan valtuuston puheenjohtaja Paul Keskula.
Suuri osa aluetta on metsää, josta taas pääosa on luonnonsuojelualuetta. Kunnan alueella on poikkeuksellisesti Viroa ajatellen runsaasti järviä, noin heljäkymmentä.
Kunta sijatsee Itä-Virossa Venäjän rajanaapurina. Puolet asukkaista onkin venäläisiä. 
-Meillä on palavan kiven kaivoksia sekä hiekanottamoita. Kunnassa on myös yksi Viron kiinnostavimmista matkailukohteista. Ortodoksinen naisluostari, jossa vierailee noin 125000 kävijää vuosittain.
-Meillä on hyvät olosuhteet historian ja luonnonsuhteen. Eräs päämäärä onkin kehittää matkailua.
Illukalla on toinen ystävyyskunta Puolassa, Duszniki ja tavoiteena on saada kaikki yhdeksi perheeksi.
-Ensi kesänä järjestämme kansaenvälisen nuorisoleirin, jolle kutsumme kymmenen nuorta myös Taivalkoskelta ja Dusznikista. 
Samoin Taivalkosken Venäläinen ystävyyskunta Tsupa kytketään mukaan ystävyystoimintaan.
-Koillis-Suomen aluekeskuksella on ystävyysyhteistyötä Louhen piirin kanssa ja meillä Tsupan kanssa. Vieraat sieltä tulevat nyt myös Taivalkoskelle ja kuten Keskula sanoi, voimme saada aikaan yhden suuren perheen, jatkaa Kinnunen.(Koillissanomat 17.2008/Risto Pikkupeura).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------